Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dimorfismo_sexual Dido_abandonada_(Sarro) Alyssum_serpyllifolium_var_incanum Alexandre_Bosch_i_Catarineu Distrito_de_churcampa Diplosoma Alfred_Kastler Am2 Alejandro_i_de_serbia Dégagnac Dryopetalon Dolly_Dolly_Dolly Corrección_política Druuna Dallapiccola,_Luigi Aleksandr_Vasilevsky Distrito_de_Santo_Tomas_(Chumbivilcas) Alfa_Romeo_8C_2300 Copa_de_Pakistan Cuatro_nobles_verdades Darsena Dennery_(distrito) Deportivo_Unicosta Cutre_Lux Cuesta_de_Moyano Diachromus Desarrollo_tematico Cylista_piscatoria Cronica_demótica Ecuación_de_Scheil Coryphantha_oklahomensis Alfonso_Rodríguez_Salas Diamond_Ridge_(Alaska) Culebra_bastarda Alisma_stellatum D'Arcy_Wentworth_Thompson_(1860-1948) Alvaro_Campos_Estelles Alto_Jequitiba Demografía_de_Bogota Alytus Alfons_Mias Daiba Ebnerella_erectohamata Coutures_(Dordona) Cudeso Céran Cratosoma_pictum Ampelioides Dactyloplusia_impulsa Danza_Koduro David_Easton Edealina Alopecurus_tonsus Amazonas_(juego) Cunha_(Braga)

html map