Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

IEEE_802_1p Himalaphantes Guerra_Ruso-Turca_(1828-1829) Arrondissement_de_Macon Hyeres-Toulon_Var_Basket Antínoo_(constelación) Modelo_de_Hodgkin-Huxley Movimientos_neo-volkisch Arne_Halse Avesnes_le-Comte Anaspis_garneysi Habsburg_(Argovia) Halsey_(Oregon) Mitologías_comparadas Aureliano_de_Beruete_Moret Miss_República_Dominicana_1999 Modelado_por_deposición_fundida Helena_de_Raška Asedio_de_Oran_(1563) Astilleros_corrientes Archipiélago_de_las_azores Area_metropolitana_de_Berlin Asociación_Deportiva_Puntarenense Historia_de_Alcaudete Arizona_Cactus_Garden Miro_II_de_Urgell Anales_de_la_Sociedad_Científica_Argentina Historia_de_abjasia Minamibosō_(Chiba) Herya Hercules_C._F. Hermandad_de_la_Misericordia_(Málaga) Andres_Zaldívar Hidroponico Milímetro Australia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Vancouver_2010 Atticora_tibialis Asociación_Baloncesto_Mérida Aubigne-Racan IL_3 Anthodiscus_glaucescens Helder_Marino_Rodrigues_Cristovao Animecon_(Finlandia) Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1984 Guadalcázar_(Córdoba) Hilario_Extremiana Angulo_de_ataque Momoko_Tsugunaga Ibina Harry_Mulisch Areva Mosquero_del_Pacifico Atajo_al_infierno Horacio_Daniel_Usandizaga Hibiscus_furcellatoides

html map