Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Colaboración_ciudadana Abraham_(Avi)_Kornik Circular_(Metro_de_Madrid) Claude_Debussý Vers_sur-Meouge Commandos_Behind_Enemy_Lines Claire_City_(Dakota_del_Sur) Coady_Willis Viveros_Derechos_humanos_(estacion) WTA_International_Championships Ageville Alacena Concentrador_de_oxígeno Clerks_II Aduatiques Agnodice Ciudad_de_Río_Turbio Chavanod Condimentos Condado_de_Sierra_(Nuevo_Mexico) Valmaior Vilanova_de_la_barca Vo_Van_Kiệt Control_biologico Al-Yumhuriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazzayrit_République_algérienne_démocratique_et_populaire Africa_empieza_en_los_pirineos Cine_de_aventuras Voipbuster Alción_alipardo Al_Ahli_Doha Cleopatra_II Acroptilon_picris Valls_d'Alcoi Aeropuerto_Internacional_de_Montreal William_English_(ingeniero) Victor_Yangali Abderrahman_ibn_Abdullah_Al_Gafiki Valencia_de_Ventosa Comteco Agonita_lineaicollis Walt_Rostow Acid3 Volta_a_Cataluña_2014 Villarreal_C William_Conybeare Chicuelo Chillaron_del_Rey Vaginosis_bacteriana Yu_(katakana) Albias Condado_de_Wayne_(Carolina_del_Norte) Zaw. Cinchona_calisaya_var_boliviana Vigésima_legion Zar'it

html map