Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Jutías J.W.G.Lund Jorge_Mario_Pardo_Rebolledo Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_1963-64 Julius_Leopold_Eduard_Ave-Lallemant Lema_de_yoneda Islas_Vírgenes_de_Puerto_Rico John_Brisker Lista_de_capítulos_de_To_Love_Ru Iván_Garcia_Solis Jesus_Leopoldo_Estrada_Moreno Ley_Organica_de_Partidos_Politicos Juan_Sebastián_Elcano_(A-71) Juan_D._Perón Jet4you Kamichama_karin Le_Mesnil-Veneron Kyūshū_K9W Ismael_Moreno_Pino Juan_Carlos_Caldera Liu_Xin_(cráter) Joachim_Christian_Timm La_Toma_de_Ciudad_Juarez J.W.Powell Jutia_de_la_tierra Juan_Manuel_Fangio_II Isoetopsis_graminifolia Isla_Yos_Sudarso Jasione_crispa Leccionario_196 Juan_José_de_Goycoolea La_Salle_Jobson Limnatides La_ultima_guinda Kulluna_li_l_watan,_li-l-ula_li-l-`alam Juan_Jose_Arevalo Kihlberg La_aventura_de_la_historia La_caida_del_VI_Ejército_alemán Kauhava Latiano Life_Starts_Now Juan_Manuel_Pintos Johanna_Dobereiner Joseph_(ópera) La_Mancha_Conquense Las_bovedas_de_acero Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Bari Jose_Antonio_Pavón_y_Jimenez Les_rivières_pourpres Kolo_Toure Jose_Antonio_Martínez_Suárez JOGL Jorge_Martínez Journal_Europaischer_Orchideen

html map