Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monkey I.A._Sud_America Ars_(Charente) Hanapepe_(Hawái) Guerra_contra_las_drogas Molino_SAG Mision_jesuitica_de_Nuestra_Senora_de_Loreto Historia_de_Guanacaste Archipiélago_de_los_Canarreos Grupo_Crosland Away_From_The_World Automatic_Imperfection ITC Australodendrophagus Hải_Phong Azima_nova Monumento_Europa-Asia Astragalus_cicer_var._pseudo-cicer Asentamiento_de_tipo_urbano Historia_de_Georgia Idioma_Vietnámico Antholyza Huayllati Monte_Caprichoso Gruffyd_ap_Llywelyn Himno_del_Atlético_de_Madrid Andryala_ficalheana Arquidiócesis_de_Montreal Mispíquel IAI_Kfir_C-7 Arkansas_Rimrockers Augusto_Prima_Porta Astérix_y_los_Pictos Historia_de_la_biologia Mod_Security Augsburgo Hassán_II Astúr Muneco_vudú Astylosternus_rheophilus Atenodoro_Cordilion Avrille_(maine_y_loira) Anthochlamys Haemodoraceae Arbol_del_paraíso Mision_Permanente_de_México_ante_Cuba Montaud_(Herault) Antonia_Maymon Aquilee Area_Occidental Augustin_Pajou Mormyrops_lineolatus HD_28254_b Gymnasium_(desambiguacion) Modernismo_brasileño

html map