Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Catherine_Booth Budling BenQ_Corporation Bourg_de_Visa Casa_Natal_Juan_Ramón_Jimenez_(Moguer) Birac_sur-trec Censy Bhaktivinoda_Thakura Ceratofiláceas Biblioteca_Laurenziana Bandera_de_la_Republica_Srpska Capilla_de_Mynyddbach Beato_Alonso_Rodríguez Bakırkoy Charbonnières_(Saona_y_Loira) Caltha_hiranoi Cayetano_martí_valls Cats_el_musical Campanula_loeflingii_var._durieui Brogueira Burro_zamorano-leonés Bonesia_quinquepunctata Campanula_pentagonophylla Campeonato_Provincial_de_Segunda_Categoría_de_Los_Ríos Bandera_del_reino_unido Batalla_de_Bombona Banobarez_(Salamanca) Batalla_de_Megido_(609_a.C.) Batalla_de_cartago_(698) Beauregard_l'éveque Berthold_Englisch Bakero_II Candidaturas_a_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2014 C.J._Humphries Buda_de_oro Buscando_refugio_desesperadamente Caso_Madeleine Borgona_española Carlos_de_Montúfar Carlota_García Candolías Catedral_de_Laon Buthoscorpio Caulophyllum Centro_Global_para_el_Desarrollo_y_la_Democracia Buteno Burgomillodo Caserío_del_Cárcamo_(Huétor-Tájar) Bona_(Suecia) Bansefi Bert_Trautmann Catedral_Aleksandr_Nevski Burchard_von_Worms Caulonia C.R.C.

html map