Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jose_Luis_Jimenez-Frontín Limon_(provincia_Costa_Rica) Juan_Manuel_Blanes Las_gigantillas José_Maria_de_Yanguas_Messía Jose_Manuel_González_y_Fernández-Valles Lee_Hyori Isabel_Carlota_de_Borbon-Orleans Joaquín_Lorenzo_Villanueva Juan_Nuñez_III_de_Lara Jose_Eusebio_Otálora_Martínez Jaime_Arbós Libro_de_Siendo_Soví Lampsilis_higginsii Jürgen_Roelandts Ismet_İnonü José_López_Portillo_y_Rojas L_Nutt. La_sociedad_alemana_nazi Isódoma Lista_de_numeros_EC_(EC_1_4) Ley_de_Grandes_Ciudades_de_Espana Jaime_de_Borbon_y_Borbon-Parma Las_modelos_(Seurat) Janato_de_Astrajan José_María_Alvarez_de_Eulate Karschia_nubigena Jardín_Botanico_de_Zaragoza Iván_Vasílievich_meniayet_professiyu La_Grange_(canción) Keita_Baldé_Diao Juan_Antonio_Ortega_y_Diaz-Ambrona Kreševo Instituto_Jorge_A._Sabato Jesus_Maria_(Santander) Institut_Géographique_National Jose_Maria_Moro Isaac_Botella_Perez_de_Landazábal Isabel_de_Borbon,_duquesa_de_Borgoña Kibō Juniperus_chinensis José_Antonio_Pinto La_despedida_(pelicula) Joué_en_Charnie Jaen_(España) Jesús_Orejuela Juncus_polycephalus Jóvenes_heguelianos Leposavic Jim_Morris Koyuk_(Alaska) Lençóis_Maranhenses Jacob_Rodrigue_Péreire Lady_Deathstrike La_Chapelle-Onzerain

html map