Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cercanias_Barcelona Carta_de_arras Cape_Girardeau Brigada_zračne_Obrambe_in_Letalstva_Slovenske_Vojske Cayo_Sergio_Orata CASA_CN-235 Ceneo Chamartín_(Madrid) Casa_de_los_Hoces Centaurothamnus Carlota_Augusta_de_Gales Boca_Ratón_(Florida) Brizeaux Berberis_dryandriphylla Bunol_(Valencia) Castillo_de_sot_de_chera Calliaspis_testaceicornis Batalla_de_adwalton_moor Ceuta_Sinaloa_México Canal_San_Carlos Catedral_de_Nuestra_Senora_de_la_Anunciacion Bullant Bernard_de_Mandeville Brachybotrys_paridiformis Basiliso_Serrano Barrio_Padre_Gonzalez_(Junín) Campeonato_Europeo_de_Balonmano_Masculino_de_2010 Campana_Segunda_Intervencion_Estadounidense_en_Mexico Caserio_Gaztanaga Calathiana Capítulos_de_Medico_de_familia Carlos_Valderrama_Herrera Bolbelasmus_gallicus Briseis_triquetra Bed_&_Breakfast_(Bob's_Burgers) Bernardo_Castillo Cereixeira Bartolo_de_Saxoferrato Berbajas Carlos_Muzio-Saenz_Pena Bakic Bac_mor Barrio_de_la_ollas Bértiz-Arana_(Navarra) Bhrigú Campagne_(Dordoña) Bodeguero Catedral_de_la_Asuncion_de_Nuestra_Señora Carne_de_imitación Blanca_Canales Cactuslandia Campo_electromagnético Casa_de_Orfeo_de_Zaragoza Casa_de_Jiménez Bamīan

html map