Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ciudad_Héroe ARA_Santiago_del_Estero_S-12 Accipiter_ovampensis Visnu-puraná Cneo_Domicio_Calvino_(cónsul_283_a._C.) Concilio_de_Jamnia Cnidium_tolucense Warab_(ciudad) Condado_de_Potter_(Texas) APU X-15 Club_Voleibol_Sant_Cugat Cholos Venae_cavernosae_penis Yeyé-nago Comandancia_General_de_Maynas_y_Quixos Acedera_inglesa Western_Airlines Volcán_Croscat XEPET_AM ASEN Watsonia_(periódico) Consejo_de_Ministros_de_España_(VI_Legislatura) Acrocrypta_haemorrhoidalis Villa_María_(Buenos_Aires) Vencejo_egregio Charlot_musico_ambulante Conophytum_pole-evansii Africa_del_sur A_shot_at_glory_(album) Chelin_keniano Yacimiento_arqueologico_de_Santa_Eulalia Claude_Fredéric_Bastiat Villa_Yacanto_de_Calamuchita Acatitla_(estacion) Ajo_puerro Vampiro:_la_mascarada Wiracochapampa Club_Deportivo_Orientación_Maritima Congreso_Islamico_de_Jerusalen_-_7_de_diciembre_de_1931 Alejandra_(desambiguación) Vias_de_administracion_de_fármacos Clase_Turbine Your_Love Villoria_(Salamanca) Victor_Franz_Hess WP:100000 Agustín_Hernández Yerba_del_Paraguay Zephyrium Colibrí_de_Scintillant Christian-Gérard Agusta_A129 Coco_Hernandez Volumen_corriente

html map