Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Marquesado_de_Retortillo Puente_de_Santo_Domingo_(Málaga) Mare_Winningham Masters_de_Montecarlo_1991 María_Concepcion_Gutiérrez_del_Castillo M_el_vampiro_de_Dusseldorf Goran_Bunjevčević Manuel_de_Amat Puerta_del_Cambrón Regeneración_Urbana Matrimonio_entre_personas_del_mismo_sexo_en_irlanda Primera_división_espanola_1991_92 Mane_Bernardo Micografía Luis_Clemente_D'Jallad Luis_Querbes Goncal_Peris Luzula_vernalis_subsp._forsteri Los_Twisters_(de_Mexico) Miguel_I_Comneno_Ducas Marqués_de_Gastañaga Medicago_orbicularis_subsp_castellana Punto_de_control_de_la_mitosis Media_de_Cesaro Los_Picaos_de_San_Vicente Marcha_sobre_Washington_por_el_Trabajo_y_la_Libertad Martín_Buscaglia Los_Galindo Raton_erizado_de_Guyana Marie_Colvin Masters_de_Madrid_2009_-_Dobles Pritvi Macrolopha_insignata Quindianos MNHA Grandes_exitos_(Mägo_de_Oz) Marwan_I Maestro_Dario_Echandía Primer_premio_de_pintura_de_Roma Mando_de_Artilleria_Antiaerea_del_Ejercito_de_Tierra_de_España Michel_Pecheux Línea_el_Prat_Aeroport Regla_de_Bayes Macroscapa_volubilis Luis_Jerónimo_Fernández_de_Cabrera_conde_de_Chinchón Megaleranthis Proteína_superficial_gp120 Luna_(mitologia_romana) Llista_d'encapçalaments_de_matèria_en_català RMS_Carinthia_(1925) Luis_Felipe_Arizmendi McKees_Rocks Protestas_antigubernamentales_en_Birmania_de_2007 Region_de_Surjandarín Margarita_Magana

html map