Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Crisis_de_gobierno Dampierre_sur_Moivre Altaïr_Ibn-La'Ahad Cuerpo_Eclesiástico Duranta_repens Días_de_Blues_(álbum) Cupressus_chengiana Dario_Salas_Sommer Cultura_de_Sudáfrica Ducado_de_prusia Cynogale_bennettii Ecorregión_marina_humboldtiana Distrito_de_Bagnères-de-Bigorre Darbar_Sahib Desnudo_heroico_clásico Copa_Hopman_1999 Ambly-sur-Meuse Das_2_Gebot Dardo_Fernando_Caballero_Ferrari Ana_Vidovic EJay_Day Cámara_de_Schmidt Eclisa Cámara_de_Percy Courtefontaine_(Jura) Dian_Dipa_Chandra Coronel_Pringles_(desambiguación) Dialeurolonga_subrotunda Divididos_(Compilado) Día_Internacional_de_la_Niña Declaración_Universal_de_la_Unesco_sobre_la_Diversidad_Cultural Amadeo_Bonpland Cycas_taiwaniana Diagn._Pl._Espagne_Maroc Daniel_Van_Buyten Cronica_de_catástrofes_aereas_(1991-2000) Denominacion_de_Origen_Carinena Ducado_de_parma Dominatriz Ecuación_de_Shockley Distrito_judicial_de_Junin Corácido Echevarria_novoa Delta_(Iowa) Distrito_de_Mahe Departamento_Palpala Distrito_de_Dole Duque_de_Calabria Alvaro_Anton Cotzal Alocucion_del_Marques_del_Vasto Alianza_Polaco-Rumana Dinocaridos Alianza_de_Amor_con_María Dani_Delacámara

html map